Doktorandnätverket i Bergslagen

2024-05-20

Vårt Doktorandnätverk åkte på en tredagars workshop runt Bergslagen med temat: Balans mellan kulturarv, resursutvinning och miljövärden i historiska gruvområden.

Dag 1 – Första anhalten var Northvolts R&D-hub för batteri- och cellutvecklingsprojekt, utanför Västerås. Tack till våra guider Eduard Marti Bigorra och Nathália Vieceli som guidade oss genom Revolts pilotanläggning. De tog första spadtaget 2018, var online 2019 och har nu vuxit till över 1100 anställda med över 85 nationaliteter. Hur coolt är inte det!

Sala Silvergruva var nästa stopp och vi började med en historielektion med Niklas Ulfvebrand som berättade om den historiska gruvan som en modern turistattraktion. Vår guide och Nätverkskoordinator Nils Jansson tog oss ner till 60 meters djup och vi fick veta mer om Sala Silvergruvas rika och spännande historia. Erik Lundstam, Alicanto Labs, talade om en återöppning av gruvorna och modern prospektering. Besöket i Sala avslutades med att Michael Nilsson från Sala kommun talade om att bevara och säkra området genom att minska föroreningarna i vattendragen Sala Silvergruva och Pråmån.


Dag 2 och ett besök i Boliden Garpenbergs underjordsgruva – Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande är i drift. Otroligt nog har Garpenberg varit ett gruvområde sedan cirka 400 f.Kr. Nu bryts här komplexa malmer som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. Tack vare mycket framgångsrika prospekteringsinsatser upptäcktes den stora fyndigheten i Lappberget i slutet av 1990-talet, vilket räddade gruvan från nedläggning. Istället innebar det att Bolidens näst största investeringsprojekt någonsin kunde genomföras i Garpenberg under 2014.

Dagen började med en kort introduktion och säkerhetsgenomgång av Johan Olsson följt av två spännande platsbesök. Den ena gruppen gick ner till 1054 meters djup och den andra gruppen fick besöka processanläggningen. Boliden Garpenberg hade också samlat sju medarbetare som fick berätta om sin väg in i bolaget, hur rak eller krokig den än varit, sin syn på möjligheterna inom bolaget följt av en frågestund. Vilken bra idé! Tack till Johan Olsson, Tomas Persson, Linda Sääv, Anders Melén, Thomas Seidl, Antonio Tančak, Marcel Gurdziel & Mikael Lilja.

Dagen avslutades med ett besök i det mycket populära kärnskjulet och det gamla gruvkapellet. Kapellet hade tidigare flera funktioner. För det första kunde gruvarbetarna höra Guds ord innan de började arbeta för dagen. För det andra kunde de stämpla in för arbetsdagen i byggnaden. Så sent som på 1700-talet var det obligatoriskt att närvara vid gruvarbetarnas bön (frånvaro utan giltigt skäl ledde till böter).


Dag 3 och den sista dagen på PhD Student Network Workshop-turnén där 19 doktorander från 5 olika universitet i Sverige reste genom Bergslagen för att lära sig mer om att balansera kulturarv, resursutvinning och miljövärden i historiska gruvområden.

Först ut var Ronne Hamerslag, Monica Schön och Emma Bäckström från Nordic Iron Ore AB, vars främsta ambition är att återuppta gruvdriften vid de tidigare gruvorna Blötberget och Håksberg, och planerar att expandera till det mellanliggande Väsmanfältet, som anses ha betydande potential.

I Ludvika träffade vi Erik Odens från Ludvika kommun som berättade om gruvindustrin som varit stark i Bergslagen och den enorma tillväxt som Ludvika upplever nu och Petra Holmlund från AB Samarkand2015, som bildades 2002 som ett regionalt utvecklingsbolag, ägt av Ludvika och Smedjebackens kommuner, Landstinget Dalarna, Hitachi Energy och Ovako. Bolagets huvuduppgift är att utveckla regionen och öka regionens attraktionskraft.

Före lunch och slutet av rundturen presenterade Arvid Stiernström, SLU – Sveriges lantbruksuniversitet, sitt arbete om naturresursutvinning och lokala perspektiv på landsbygdsutveckling i Sverige.

Nätverket har som mål att anordna två evenemang per år med olika teman, på olika platser i Sverige eller internationellt. Ett av nätverkets mål är att vara en plattform för doktoranderna där de inte bara får en inblick i branschen utan också för nätverkande, inspireras av och lära av varandra och andra möjligheter.

Tack alla doktorander för att ni följde med oss på den här rundturen. Vi ser fram emot att följa era framtida vägar och forskning. Ett stort tack också till alla guider, talare och slutligen till arrangörerna av resan, Nils F Jansson och Ervin Veress.

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Christina Lee om sin lic och fördelarna med PhD Student Network

Hej Christina, och grattis till din licentiatexamen! Hur känns det att ha nått denna milstolpe? Tack! Det känns lite overkligt – det var något som verkade så långt borta när jag började och som…

2024-04-17

Vår sista Innovationsidétävling – Din sista chans att vinna

Har du en innovativ idé som kan göra skillnad och bidra till en hållbar gruvindustri? Passa på att tävla om 600 000 kronor till att förverkliga din idé. Detta blir den sista Innovationsidétävlingen…

2024-04-15

Säg hej till vår nya kommunikationsstrateg!

Vi är glada över att kunna presentera Lars Teglund som vår nya kommunikationsstrateg. Lars är en fena både på sociala medier och fysiska mötesplatser, och kommer stärka teamet i Swedish Mining Innovation och…

2024-03-25