Den sista Innovationsidétävlingen är nu över och tävlingen bjöd på många bra och innovativa idéer. Under pitcheventet fick innovatörerna möjlighet att förfina sina idéer och visa varför deras koncept var de mest värdefulla och spännande för gruvindustrin.
Presentationerna var av exceptionellt hög kvalitet i år, vilket gjorde det utmanande för juryn att rangordna idéerna, säger Lotta Sartz, juryns ordförande. I slutändan valde juryn två vinnare vars idéer utmärkte sig genom att ha potential att få en betydande inverkan på gruvindustrin globalt. De kommer att få 600 000 kronor vardera för att ta sin idé vidare.
De två vinnarna är:
RockSigma AB – ”Next Generation Processing for Distributed Acoustic Sensing”
Titel i ansökan: Nästa generations mikroseismiska bearbetning för distribuerade akustiska mätdata.
Motivering från juryn:
”Det här är ett mycket starkt och innovativt team med en idé som har potential att revolutionera gruvindustrin med sina banbrytande lösningar. I framtiden måste vi bryta smartare och djupare, och eftersom säkerheten alltid är vår högsta prioritet var den här seismiska bearbetningslösningen, som möjliggör säker drift på större djup, mycket tilltalande för juryn. Kombinationen av dess potentiella stora inverkan på den globala gruvindustrin gjorde denna idé till en verklig framgång”.
NorrSpect AB – ”Visuell inspektion”
Titel i ansökan: Kameradetektering i realtid, klassificering och analys av stenar i gruvdrift.
Motivering från juryn:
”Denna idé är mycket intressant eftersom det är ett mjukvaruverktyg som kan användas tillsammans med befintlig utrustning. Det gör det möjligt att använda vanliga kameror för processanalys i gruvor, vilket har en positiv inverkan på effektivitet, säkerhet, hållbarhet och miljöansvar. Det utnyttjar teknik och datadrivna insikter för att skapa en effektivare och säkrare gruvindustri. Teamet är mycket drivet och har innovativa lösningar som skulle vara mycket värdefulla för gruvindustrin. De har erfarenhet av att arbeta med stora företag tidigare men är nya inom gruvindustrin”.
Juryns arbete
– Vi fick in 16 ansökningar till Innovation Idea Competition och det första jurymötet hölls i Luleå under Swedish Mining Innovation Research and Innovation Days i maj. Under detta möte valde juryn ut åtta idéer att gå vidare till nästa steg, vilket innebar att pitcha idén inför juryn, säger Lotta Sartz.
Juryn, som består av representanter från industrin, är väl medveten om de utmaningar vi står inför när det gäller att säkerställa en hållbar framtida försörjning av metaller och mineraler för den gröna omställningen. Vi måste bryta smartare, optimera processer, minska miljöpåverkan, hitta värde i gruvavfall, förbättra återvinningen och öka säkerheten när vi bryter djupare. Dessutom måste vi minimera avfallsproduktionen, utbilda gruvarbetarna bättre och göra branschen mer attraktiv som arbetsplats. De åtta idéer som valdes ut för pitch-eventet tog alla upp dessa kritiska utmaningar.
RockSigma AB
The RockSigma Team: Magnus Stenfelt, Wille Törnman, Emil Svanberg, Elliot Huber, Suad Huseynli & Jesper Martinsson. (Not in picture; Ivan Sedelkin & Olivia Norberg)
Intervju med Emil Svanberg, som pitchade för RockSigma AB
Grattis till vinsten! Hur känns det?
Vi är ödmjuka inför att vinna bland så starka konkurrenter. Det känns helt fantastiskt!
Berätta kortfattat om er innovativa idé!
Idén är att fylla en nuvarande lucka på marknaden med världens första seismiska bearbetningslösning för distribuerad akustisk avkänning (DAS) i gruvor. Det låter väldigt tekniskt, men i grund och botten kommer vi att vara först ut på marknaden med en programvara som kan bearbeta de enorma mängder data som genereras av DAS-system när de installeras i gruvor. Detta kommer att innebära en radikal förbättring av hur gruvoperatörer kan hantera seismiska risker och faror.
Teamet bakom RockSigma vann denna tävling 2021 (som RS Solutions AB). Vad innebär vinsten för er som företag?
Det är ett viktigt och mycket lägligt ekonomiskt bidrag som gör det möjligt för oss att fokusera på den specifika möjlighet som vårt förslag handlar om, att bygga världens första seismiska bearbetningslösning i gruvskala för Distributed Acoustic Sensing (DAS).
Är det första gången du pitchar en idé för en jury?
Nej, jag har haft turen att få mycket övning under en lång karriär, där jag ofta har försökt hitta stöd för innovativa idéer. Pitchen fungerade bra och jag kände att huvudbudskapen landade väl, även om jag glömde att nämna en eller två saker som jag hade planerat att säga. Juryn var mycket vänlig och professionell, de skapade en välkomnande atmosfär för pitchning!
Vad är nästa steg efter att ni har fått finansieringen?
Vi har gjort en del grundläggande proof-of-concept med den här tekniken tidigare och vi är nu redo att börja arbeta med att bygga ut en robust produktversion. Det är mycket troligt att vi kommer att vilja utöka teamet i takt med att vi gör detta arbete.
Du är inte ny inom gruvsektorn, men hur ser du på framtiden och de möjligheter som kommer med ytterligare en vinst? Tror du att den här vinsten kommer att hjälpa dig att nå ännu högre?
Möjligheten att skala upp utanför gruvsektorn är inbyggd i den här idén. DAS-tekniken används inom andra sektorer, till exempel energi, där de också saknar den typ av högkvalitativ databehandling som vi tillhandahåller. Med en beprövad lösning för gruvdrift kommer vi att kunna växa inom energi.
NorrSpect AB
The NorrSpect AB Team: Ulrik Söderström & Aman Malhotra
Intervju med Ulrik Söderström & Aman Malhotra, NorrSpect AB
Grattis till vinsten!
Det känns helt fantastiskt! Eftersom vi inte har jobbat med gruvbranschen tidigare var vi osäkra på hur vår idé skulle tas emot. Så att vinna med vår idé känns riktigt bra.
Berätta kort om er innovativa idé!
Vi bygger programvara för visuell inspektion för industrin som kan monteras i efterhand. Med eftermonterbar menar vi att vår programvara kan fungera med befintlig infrastruktur, så att det inte finns något behov av att installera nya, förmodligen dyra, kameror och datorer. Vår programvara kan göra många olika saker som kan vara användbara i gruvindustrin, till exempel detektering, klassificering och hjälptjänster (virtuellt stängsel och annat).
Är det första gången ni pitchar en idé inför en jury? Hur gick det för er?
Vi har gjort flera pitchar tidigare, men inte inför en jury, så det här var första gången för oss. Vi tycker att pitchen gick riktigt bra, och vi tror också att det är en stor anledning till att vi vann.
Vad är nästa steg efter att ni har fått finansieringen?
Vi vill börja använda finansieringen för att utveckla och prata med gruvbolag och se var vår programvara kan användas. Vi vill också förstå var de skulle ha nytta av att använda den. Sedan vill vi starta med en pilot och utvärdera resultatet av den installationen.
Ni är nya inom gruvsektorn, hur ser ni på framtiden och de möjligheter som förhoppningsvis kommer att uppstå genom att ni vinner den här tävlingen?
Framtiden ser lovande ut! Vi ser otaliga möjligheter för vår idé. Gruvindustrin använder redan kameror för olika ändamål, och med så många kameror på plats är potentialen för vår algoritm enorm. Eftersom vår lösning integreras sömlöst med befintliga kamerasystem öppnar det upp en värld av möjligheter för oss.
En vinst i den här tävlingen betyder att vi får medel för att faktiskt ta steget och arbeta direkt med gruvindustrin. Utan pengarna från SMI skulle vi behöva få finansiering från våra andra projekt och det skulle innebära att vi måste vänta med att arbeta med gruvindustrin. Nu kan vi börja direkt.
Tack för alla fantastiska bidrag som vi har fått in i år men också sedan starten av denna tävling för 10 år sedan. Tack till alla som har suttit i juryn och tagit fram så fina vinnare genom åren och även alla som arbetat med eventet. Slutligen vill vi tacka de åtta bolag som pitchade sina idéer i år. Fortsätt det goda arbetet och tack för att ni har så bra idéer som kan göra skillnad!
Erik Ronne, Research Manager Sustainability at Boliden, talks about the event.
Foto: Moa Thorneus