En underskattad metod för social innovation

2024-10-10

Är studiebesök mest lättsamma sociala evenemang som erbjuder deltagarna en paus från det dagliga arbetet och ett miljöombyte? I själva verket är studiebesök en kraftfull metod för transformativ social innovation, som gör det möjligt för deltagarna att engagera sig i verkliga utmaningar, samarbeta mellan olika grupper och odla nya sätt att tänka som driver samhälleliga framsteg. Därför har Swedish Mining Innovation över flera år erbjudit studiebesök med specifika tematiska spår för forskarstuderande, doktorander, offentliga tjänstemän i gruvdistrikt och FoU-personal inom industrin.

– I en tid då världen står inför alltmer komplexa problem är studieresor en kraftfull metod för att odla det tankesätt, de färdigheter och de gemenskaper som behövs för att driva transformativ förändring. Genom ett fördjupat lärande vidgar deltagarna inte bara sina perspektiv utan lämnar oss också med en förnyad känsla av möjligheter, rustade för att ta itu med morgondagens utmaningar, säger Niclas Dahlström, senior projektledare Swedish Mining Innovation.

Att hitta framtiden

Ett av huvudsyftena är att väcka idéer och samtal mellan individer och aktörer med olika bakgrund och roller. För forskarstuderande och doktorander är resorna också ett sätt att koppla samman unga yrkesverksamma med inspirerande utmaningar och ledande aktörer inom området.

– Ett av de viktigaste målen är att ge ett bredare perspektiv på branschen och gruvdriftens roll i samhället. Vi vill skapa mötesplatser för doktorander från alla universitet och gruvrelaterade forskningsämnen i Sverige, oavsett om det är naturvetenskap, teknik eller samhällsvetenskap, säger Nils Jansson från PhD Network.

Som en del i ett större projekt har ideella Georange lett turnén som riktar sig till kommunala organisationer och offentliga tjänstemän i gruvdistrikt. Syftet är att stödja kommunerna i deras arbete med att säkerställa att gruv- och mineralprojekt bidrar till en positiv samhällsutveckling och välfärd.

– Jag tror att det är viktigt att träffa andra i samma situation, särskilt för kommunala företrädare. Inte minst för att få ett erfarenhetsutbyte med andra och hitta andra kompetenser som man kan behöva och kan kontakta för att få hjälp, Anna Kumpula, Georange och projektledare.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

SAMHÄLLSHÅLLBARHET

Värdekedjor för en cirkulär ekonomi

Trace4Value-projektet samlar intressenter – från designers till leverantörer av material, tillverkare och återförsäljare – för att omvandla globala värdekedjor till att bli mer hållbara, klimatneutrala och cirkulära. 65 partners inom olika industrisektorer har…

2024-09-20

FRAMTIDA TEKNOLOGI

Verktygslåda för återvinning utmanar med nya lösningar för gråberg

Waste2Place omprövar hur man deponerar gråberg och skapar slutgiltiga landformer. Att ha kunskapen och verktygen för att genomföra detta kommer att bidra till att återföra gruvområden till människor och natur.  Waste2Place-projektet, som finansieras…

2024-08-27

SAMHÄLLSHÅLLBARHET

Hur kan Sverige bidra till en hållbar försörjning av kritiska råvaror?

Det är inte enbart en teknisk eller ekonomisk fråga, utan en komplex samhällsfråga. Därför har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tagit fram ett gediget kunskapsunderlag med fakta, analyser och skarpa rekommendationer till samhälle och politik….

2024-08-27