Nya möjligheter för innovativa svenska SMFer i Canada

2024-10-05

– Bygga broar genom innovation

 

Swedish Mining Innovation reste till Canada med en delegation av åtta svenska SMF:er (små och medelstora företag) med hopp om att skapa nya relationer, öppna upp för framtida affärsmöjligheter och fördjupa samverkan mellan de två länderna. SMF:erna fick bland annat göra studiebesök, mingla och pitcha sina innovativa idéer till potentiella kunder och nyckelpersoner på olika företag kopplade till gruvsektorn. Innan avresa tillbaka till Sverige avslutade gruppen med en dag i Toronto och Sweden Canada Innovation Day.

Dag 1Sudbury, Ontario, Canada

Dagen startede på NORCAT och en presentation av Scott Rennie och Elena Zabudskaya, affärsutvecklare från Sudbury stad och en virituell presentation av Robin Kaushik från Ericsson. Efter det fick gruppen ta del av en rundtur på anläggningen med simuleringsträning, studio NORCAT, NORCAT rådgivning och NORCATs innovationsprogram. Vilken bra start på den här resan!

Nästa stopp var Cambrian College med en tur runt på skolans center för ursprungsbefolkning & programmering. Skolan sätter ribban högt genom att erbjuda ett Wabnode Centre för studenter från ursprungsbefolkningen som erbjuder program och andra utrymmen för studenterna att bland annat delta i andliga och kulturella aktiviteter.

 

Ryan Land från KGHM International gav en rörande men inspirerande presentation av kanadensiska intitiativ rörande ursprungsbefolkning och Marquis Martél presenterade Epiroc som företag, dess historia och nuvarande status.

Efter presentationerna följde en rundtur och samtal på Vale Electric Vehicle Lab & Glencore Centre för Innovation på Cambrian College. Den första dagen på resan avslutades med en gruppmiddag tillsammans med Canadas ambassadör i Sverige, Jason LaTorre.

Dag 2 – Sudbury, Ontario, Canada

Vi började morgonen på Laurentian University/Université Laurentienne och ett möte med Vale, som är ett av världens största integrerade gruvbolag. De deltagande svenska SMF:erna gjorde en kort företagspresentation och pitchade sina innovativa idéer för Vale Procurement.

Nästa steg var ett stopp på Hatch, ett globalt företag som tillhandahåller ingenjörstjänster, konsulttjänster och projektledning för olika sektorer, där en av dem är metall- och mineralsektorn.

Efter ett kraftigt skyfall begav sig gruppen vidare till MIRARCO-laboratoriet för en rundvandring och ett rundabordssamtal om samarbetet med Goodman School of Mines (GSM) och MIRARCO – Mining Innovation Rehabilitation and Applied Research Corporation.

🤝En ”Sweden+Sudbury Reception” på Vale Cavern, Science North, var den sista aktiviteten på Sudbury-resan. Inledande tal av Michael Loken, P. Eng., Director of strategic services, Ontario Ministry of Mines, följt av gruvinnovation med Chamirai C. Nyabeze, VP of Business Development and Commercialization på CEMI (Centre for Excellency in Mining Innovation), Mikael Johansson från Business Sweden, Lawrence Hooey, Swedish Mining Innovation och Sussie Gylesjö från Swedish Metals & Minerals. SMF:erna körde sedan även sin pitch för deltagarna av eventet. Ni är fantastiska!

 


Sweden Canada Innovation Day 2024, Toronto

Jason LaTorre, Kanadas Ambassadör i Sverige

Driving the Green Transition med fokus på ▪️ Gruva ▪️ Bioekonomi ▪️ AI

Jason LaTorre, Kanadas ambassadör i Sverige, delade med sig av sina insikter om den växande handelsrelationen mellan Kanada och Sverige, särskilt inom kritiska mineraler och hållbara innovationer.

Han lyfter fram den kraftiga ökningen av både handel och investeringar mellan våra länder under de senaste åren och hur SMF:er spelar en nyckelroll i utformningen av framtidens gruvindustri. – Vi måste öka utbudet av kritiska mineraler för att driva på den gröna och digitala omställningen, men vi måste göra det på rätt sätt, säger LaTorre.

 


“We can’t compete on price with authoritarian regimes – but we can on quality and high ESG standards.”

– Jason LaTorre, Kanadas ambassadör i Sverige


 

LaTorre lyfter också fram vikten av våra svenska SMF:er som kan erbjuda intressanta tekniker som kan hjälpa en gruva att fungera på ett sätt som är mer effektivt, mer produktivt, säkrare och mer hållbar.

Tack för de spännande och engagerande pitcherna ni har bjudit på. Det var ett sant nöje att lyssna på er alla och även att få en djupare förståelse för vikten av det arbete ni gör:

Emil Svanberg RockSigma, Edward Murray Greeniron H2 AB, Daniel Pacurar Boreal Orchards/re:moss, Matt Baida VAST Landscape Architecture, Martin Blaszczyk Flasheye , Lisa Karlsson & Neil Wathey Alvenius, Urban Wikman Algoryx och Lars Lindqvist Optimation .

                 

Tack till Artemida Bodounova och Mikael Johansson från Business Sweden som organiserade resan.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Studenter hjälper till att lösa verkliga fall inom temat: Mining Innovation

LTU Business Sommarprogram i samarbete med Swedish Mining Innovation. Under 9 veckor arbetade 10 studenter i team som affärsutvecklare på heltid. Baserat på deras profil matchade LTU Business studenterna till olika uppdrag. Uppgiften…

2024-08-20

Slutspurt för ny granskning av tillståndsprocesser

En ny studie av gruvtillstånd i Sverige belyser viktiga frågeställningar med betydelseför pågående debatt om tillståndsprocesser. Resultaten, som presenteras i september 2024 syftar till att bidra med ökad kunskap kring hur tillståndsprocesserna kan…

2024-06-25

RockSigma och NorrSpect hade de mest lovande innovativa idéerna 2024

Den sista Innovationsidétävlingen är nu över och tävlingen bjöd på många bra och innovativa idéer. Under pitcheventet fick innovatörerna möjlighet att förfina sina idéer och visa varför deras koncept var de mest värdefulla…

2024-06-14