Värdekedjor för en cirkulär ekonomi

2024-09-20

Trace4Value-projektet samlar intressenter – från designers till leverantörer av material, tillverkare och återförsäljare – för att omvandla globala värdekedjor till att bli mer hållbara, klimatneutrala och cirkulära.

65 partners inom olika industrisektorer har samarbetat för att utveckla viktiga verktyg för den cirkulära ekonomin.

Digitala produktpass

Svenska industrier, liksom många andra över hela världen, är inbäddade i globala leverantörskedjor som måste uppfylla kommande europeiska regler.

– Den som lanserar en produkt på den europeiska marknaden kommer att behöva kunna dela med sig av data om produktens ursprung – ett digitalt produktpass, säger Malin Rosqvist, projektledare för Trace4Value och programdirektör för det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindutrial IT & Automation.

De digitala produktpassen gör det möjligt för företag att dela med sig av viktig produktdata, vilket säkerställer transparens och efterlevnad. Olika material kommer att behöva olika lösningar, t.ex. skiljer sig stål mycket från textil.

Öppet spårbarhetslabb

Projektet har utvecklat systemdemonstratorer som i praktiken möjkliggör digitala produktpass, och har gett insikter i hur ett federerat spårbarhetssystem kan förverkligas.

– Vi bygger på befintliga system inom företagen och använder metadata för att märka data för ett distribuerat eller federerat system för att upprätthålla interoperabilitet mellan olika befintliga system. ID-bärare kan komma i olika format – QR-koder är ett exempel, förklarar Malin.

Teamets arbete handlar inte bara om regelefterlevnad utan också om att göra branscher mer konkurrenskraftiga, hållbara och motståndskraftiga.

– Systemutveckling och interoperabilitet är fortfarande en utmaning som måste hanteras på olika sätt i olika industrisektorer.

Trace4Value är ett initiativ från Swedish Mining Innovation, Re:Source, BioInnovation, PiiA, Smart Built Environment och Metalliska (nationella strategiska innovationsprogram) som är representerade i projektets styrgrupp för att säkerställa synergier och för att föra resultat till sina respektive sektorer. Finansieringen kommer från Vinnova genom programmet Hållbar industri.

Trace4Value presenteras på industrimässan Processteknik i Göteborg den 8 oktober och på PiiA Impact & Innovation Summit i Västerås den 16 oktober 2024. Läs mer här.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

FRAMTIDA TEKNOLOGI

Verktygslåda för återvinning utmanar med nya lösningar för gråberg

Waste2Place omprövar hur man deponerar gråberg och skapar slutgiltiga landformer. Att ha kunskapen och verktygen för att genomföra detta kommer att bidra till att återföra gruvområden till människor och natur.  Waste2Place-projektet, som finansieras…

2024-08-27

SAMHÄLLSHÅLLBARHET

Hur kan Sverige bidra till en hållbar försörjning av kritiska råvaror?

Det är inte enbart en teknisk eller ekonomisk fråga, utan en komplex samhällsfråga. Därför har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tagit fram ett gediget kunskapsunderlag med fakta, analyser och skarpa rekommendationer till samhälle och politik….

2024-08-27

INNOVATIONSDRIVARE

SME bryter ny mark med Innovationsidétävlingen

I Swedish Mining Innovations årliga tävling Innovation Idea Competition letar en internationell expertjury fram Sveriges mest lovande idéer. Vinnarna kammar hem 600 000 kronor i finansiering. Sedan 2015 har 19 banbrytande SME-bolag (små…

2024-08-27