Verktyg för djupare kunskap om berggrunden

2024-11-07

Sveriges berggrund har stor potential, men stora områden är fortfarande outforskade.  Ett av Swedish Mining Innovations mål har varit att stödja forskning som syftar till att öka kunskapen om malmbildning och bergets egenskaper, vilket leder till effektivare gruvdrift med mindre miljöpåverkan. Ett exempel på detta är 4D-kartläggning av Gällivare gruvdistrikt.

Projekt som dessa är viktiga inte bara för de direkta resultaten, utan även för de dominoeffekter och synergier som de skapar. I det här fallet ytterligare FoU-samarbete, till exempel att utforska andra delar av Norrbotten för att avgöra om samma strukturella mönster gäller i hela regionen och för att undersöka potentiella källor till metaller för dessa fyndigheter.

– För närvarande producerar vi en gemensam geomodell i olika skalor, allt från Kiruna gruvdistrikt till hela norra Norrbotten.

Common earth-modellering förenar geologi och geofysik

– Geologisk modellering har utvecklats under de senaste åren, vilket har lett till en bättre integrering av geologi och geofysik. Detta tillvägagångssätt kallas ”common-earth modelling” (CEM) och möjliggör mer precision, skarpare prognosticering och därmed bättre beslutsunderlag kring gruvplanering och mineralprospektering, säger Tobias Bauer, biträdande professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

4D-geomodellering resulterade i nya strukturkartor

Swedish Mining Innovation (då SIPSTRIM) finansierade ett projekt som fokuserade på Gällivareområdet och bildandet av järn- och koppar-guldmineralfyndigheter. Huvudmålet var att i samarbete med LKAB och Boliden sammanställa den geologiska historien för Gällivare gruvdistrikt. Ett av de viktigaste resultaten av projektet var skapandet av nya strukturella kartor över Gällivareområdet, tillsammans med en detaljerad tidslinje över geologiska händelser.

En viktig slutsats var att järn- och koppar-guldfyndigheterna inte bildades samtidigt och inte är genetiskt sammankopplade. I själva verket skapades de under två separata händelser, med minst 80 miljoner års mellanrum, och påverkades av olika geologiska strukturer. Tobias Bauer förklarar:

– Dessa insikter har en direkt inverkan på hur prospektering och gruvdrift bedrivs. Genom att veta vilken generation av geologiska strukturer som är knuten till vissa malmtyper kan prospekteringsteamen fokusera på de mest lovande områdena, samtidigt som säkerheten i gruvdriften förbättras.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

INNOVATIONSDRIVARE

En underskattad metod för social innovation

Är studiebesök mest lättsamma sociala evenemang som erbjuder deltagarna en paus från det dagliga arbetet och ett miljöombyte? I själva verket är studiebesök en kraftfull metod för transformativ social innovation, som gör det…

2024-10-10

SAMHÄLLSHÅLLBARHET

Värdekedjor för en cirkulär ekonomi

Trace4Value-projektet samlar intressenter – från designers till leverantörer av material, tillverkare och återförsäljare – för att omvandla globala värdekedjor till att bli mer hållbara, klimatneutrala och cirkulära. 65 partners inom olika industrisektorer har…

2024-09-20

FRAMTIDA TEKNOLOGI

Verktygslåda för återvinning utmanar med nya lösningar för gråberg

Waste2Place omprövar hur man deponerar gråberg och skapar slutgiltiga landformer. Att ha kunskapen och verktygen för att genomföra detta kommer att bidra till att återföra gruvområden till människor och natur.  Waste2Place-projektet, som finansieras…

2024-08-27