Eventet AI in Mining öppnade upp för nya möjligheter och framtida samarbeten

2024-02-23

Hur kan AI användas för att göra gruvindustrin mer autonom, effektiv och grön? Det var frågan som stod i fokus för årets upplaga av eventet AI in Mining, som arrangerades av Swedish Mining Innovation tillsammans med AI Impact Lab vid Örebro universitet.

Användningen av digital teknik för att stödja den gröna omställningen berör alla och är på väg att förändra alla delar av samhället, inte minst våra industrier och metall- och gruvsektorn. Datadrivet beslutsfattande har stora möjligheter att bättre nå hållbarhetsmålen, minskad energianvändning, ökad produktivitet, minskat resursbehov och inte minst öka säkerheten i gruvan. Det är därför Swedish Mining Innovation initierade eventet AI in Mining, som den 14 februari hölls för fjärde gången, i Örebro och digitalt.

Eventet lockade cirka 100 personer; 40 på plats i Örebro och 60 online
Lotta Sartz, Senior Projektledare i Swedish Mining Innovation och även värd för dagen var stormförtjust! Hon tror att möjligheten att delta digitalt gör att evenemanget kan få ett brett nationellt deltagande, tillsammans med internationella organisationer. Det var också en bred blandning av olika organisationstyper; gruvbolag, universitet, stora teknikleverantörer, specialiserade mindre teknikföretag, myndigheter och journalister.

 


Renu Kannu, AARP

Eventet inleddes med en internationell utblick från down under; en presentation av Renu Kannu från AARP (Australian Automation and Robotics Precinct), en testanläggning för framtiden för automation, robotik och fjärrdrift i västra Australien. Deltagarna fick lära sig om digitala tvillingar och simuleringar, både inom extraktion och bearbetning, av Göran Stenberg (Epiroc), Simon Larsson (Luleå tekniska universitet), Oskar Lundberg (Epiroc), Todor Stoyanov (Örebro universitet) och Urban Wikman (Algoryx). Martin Rugfelt (SentianAI) gav oss några exempel på digitala tvillingar i praktiska fall, och Jyrki Salmi (Uleåborgs universitet) höll en presentation om BIM (Building Information Modeling) och hur det kan användas inom gruvindustrin.

Jyrki Salmi, University of Oulu
AI in Mining öppnade upp för nya möjligheter till framtida samarbete
– Jag känner redan nu till diskussioner som har ägt rum efter eventet, där deltagarna har identifierat synergier och nya projektidéer som de kommer att utveckla vidare, till exempel kopplat till Jyrki Salmis presentation om BIM i gruvsektorn, säger Lotta Sartz

Malin Rosqvist, SIP PiiA
För ett hållbart samhälle behöver vi hållbara mineralvärdekedjor, och för det behöver vi arbeta tillsammans, i Sverige och resten av världen, med digitalisering och spårbarhet längs hela värdekedjan. Dagen avslutades med två presentationer på detta tema, av Daniel Eriksson Pitt (ChainTraced) och Malin Rosqvist (SIP PiiA).


”Det är intressant att se synergier mellan projekt i olika program – och att diskutera vidare samarbete med systerprogrammen Swedish Mining Innovation, Metalliska Material och PiiA – Processindustriell IT and Automation. En möjlighet är att utöka det nuvarande samarbetet i Trace4Value-projektet, en annan möjlighet är att förbereda för nya gemensamma projekt för att stärka konkurrenskraften inom gruvor, metall och mineral genom digitalisering och dubbel omställning.

Malin Rosqvist, SIP PiiA

 


– Det känns som att vi har hittat rätt med programinnehållet. För alla AI in Mining-event som vi har haft har det alltid funnits en internationell utblick, något som ger lite wow-känsla och inspiration för framtiden. I år hade vi en presentation om en testanläggning för automation och robotik i Perth, Australien; En gigantisk anläggning där industri, forskning och innovationskluster kan samverka och testa nya lösningar för säkrare och mer hållbar fullskalig gruvdrift.
Vad händer härnäst?
– Under våren, arrangerar vi som vanligt en Gruvlunch, detta år den 17 maj. Sara Carlsén från Boliden kommer då att berätta om det fantastiska arbete som görs inom industrin och området biologisk mångfald. 2024 års Gruvmingel under Mining@ORU sker den 25 september. Det kommer som vanligt vara ett späckat program med en mix av presentationer av den senaste forskningen och andra ämnen relaterade till gruvnäringens ekosystem, säger Lotta Sartz.
 
Oskar Lundberg, Epiroc och Urban Wikman, Algoryx.


Alla foton: Jesper Eriksson
FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Webbinarium med presentationer av Strategiska Projekt

Den 8 februari genomförde Programkontoret ett Webbinarium på ämnet Gruvinnovation för ett hållbart Samhälle, för att belysa ett antal av våra strategiska projekt och ge möjligheten att ställa frågor och lära sig mer…

2024-02-22

Främjar hållbarhet genom användning av gröna bulksprängämnen

Omkring 20 miljoner ton ammoniumnitratsprängämnen (AN) används globalt och orsakar betydande utsläpp av CO2-utsläpp av växthusgaser och miljöproblem. Dessutom är de miljöfarliga och kräver en hög energiproduktion. Utsläpp från ammoniumnitrat sprängämnen leder till…

2024-02-15

Innovativ och miljövänlig biobaserad flotationsprocess

Flotation med xantater används idag av svenska gruvbolag i anrikningsprocesserna av basmetaller och guld. För att ge en mer hållbar process, mot en grönare gruvindustri, har vi i tre sekventiella forskningsprojekt, finansierade av…

2024-01-16