Mining@ORU: ”Kraftfullt när många hör samma sak och kan tänka tillsammans”

2024-10-10

Ekosystemet för gruvdrift i Bergslagen var temat för den fjärde årliga konferensen Mining@ORU, som arrangerades av Swedish Mining Innovation och AI Impact Lab vid Örebro universitet den 3 oktober.

– ”Mining@ORU attraherar en bred mix av intressenter. Det blir kraftfullt när många från olika sektorer har hört samma sak och kan tänka tillsammans. Alla behöver metaller och mineraler och vi behöver få ett bredare engagemang i samhället, säger Lotta Sartz, senior projektledare Swedish Mining Innovation Bergslagen.

Regional nod stärker nationell innovationsförmåga

Otaliga ortnamn som slutar på hytta vittnar idag om att malmhantering är ett med Bergslagen. Men gruvorna är långt ifrån bara historia, de är i allra högsta grad en del av framtiden. Aktörerna i Bergslagen är avgörande för en konkurrenskraftig gruvindustri och har ytterligare stärkt innovationsförmågan genom en utpekad regional nod i det nationella innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation.

– Swedish Mining Innovation Bergslagen har gjort det möjligt för en specialiserad kompetens som AI att nå nationell nivå. Samtidigt har samarbetet på nationell nivå också avspeglats i regionen, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet.

– Swedish Mining Innovation har gett oss ett nätverk i regionen med aktörer från industri och akademi. AI-kunskapen vid Örebro universitet är viktig för oss – och vi kan bidra med input från näringslivet så att forskningen kan bli mer riktad mot företagens behov. Det skapar värde både för oss och för universitetet. Det finns också potential att göra mycket mer än vad vi gör idag, att få en regional gryta av nya idéer, säger Monika Andersson från Zinkgruvan Mining.

Nya djup med Swedish Metals & Minerals

De förmågor, nätverk och milstolpar som uppnåtts genom Swedish Mining Innovation Bergslagen kommer att fortsätta i ett nytt kapitel genom Swedish Metals & Minerals, som presenterades av programdirektör Maria Swartling. Bergslagen kommer att spela en nyckelroll för att uppnå sitt mål: En hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning för samhällsomvandlingen.

– Bergslagen har mycket framgångsrika gruvor, potential i marken och kunskap som vi måste ta vara på och Örebro universitet är en viktig del av utvecklingen, säger Maria Swartling och konstaterar att den historiska Bergslagen har malm, skog och vatten, alla viktiga resurser än idag.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Nya möjligheter för innovativa svenska SMFer i Canada

– Bygga broar genom innovation   Swedish Mining Innovation reste till Canada med en delegation av åtta svenska SMF:er (små och medelstora företag) med hopp om att skapa nya relationer, öppna upp för…

2024-10-05

Studenter hjälper till att lösa verkliga fall inom temat: Mining Innovation

LTU Business Sommarprogram i samarbete med Swedish Mining Innovation. Under 9 veckor arbetade 10 studenter i team som affärsutvecklare på heltid. Baserat på deras profil matchade LTU Business studenterna till olika uppdrag. Uppgiften…

2024-08-20

Slutspurt för ny granskning av tillståndsprocesser

En ny studie av gruvtillstånd i Sverige belyser viktiga frågeställningar med betydelseför pågående debatt om tillståndsprocesser. Resultaten, som presenteras i september 2024 syftar till att bidra med ökad kunskap kring hur tillståndsprocesserna kan…

2024-06-25