Eventet Metallparadoxen hölls för andra gången sedan 2022 på Tekniska museet i Stockholm. Faciliterad av forskare och specialister som använde Design Thinking som arbetsmetod för att ”lösa” eller arbeta med en komplex fråga. Den här gången med en ny målgrupp.
“Alla vill ha ett fossilfritt samhälle men ingen vill ha gruvor, vindkraftverk eller kalhyggen”.
Det är det som Metallparadoxen handlar om.
Workshop Day 1
Uppgiften var att arbeta med en komplex fråga med hjälpa av arbetsmetoden Design Thinking. Gruppen blev först introducerad till Design Thinking som ett koncept och process där man får arbeta utifrån följande steg: Förståelse, Definiera, Skapa idéer/Prototypa och slutligen Testa sin idé. Deltagarna fick lyssna till flera experter som gav input till deras perspektiv på Metallparadoxen för att skapa en så nyanserad bild som möjligt. Efter det var det dags att hugga i. I grupper om fyra till fem deltagare började arbetet baserat på metoden.
Några av deltagarnas tankar och kommentarer från dagen var ”intressant”, ”nyfiken” och ”fått nya insikter och perspektiv”.
Dag 2 handlade om att fortsätta arbeta med idéerna som uppkom dag 1. Alla grupper bestämde sig för en av idéerna som de sedan presenterade för resten av gruppen. Det blev två kreativa dagar där man utmanades att tänka utanför sin egen komfort zon och fick använda sig av en metod som var ny för de flesta av oss. Inspirerande dagar och vi tar med oss nya insikter tillbaka till vårt dagliga arbete.
Stort tack till Lisa, Elsa och Fanny som planerade och genomförde eventet. Finansierat via Swedish Mining Innovation av Vinnova, Energimyndigheten and Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.