I den här poddserien djupdyker vi i frågor kring svensk gruvdrift, hållbara samhällen, cirkuläritet och innovation. Under fyra avsnitt får du lyssna till experter som går in på olika områden längs hela värdekedjan.
Avsnitt 1. Att möjliggöra den gröna omställningen med gruvinnovationer
Jenny Greberg, tidigare programdirektör, samtalar med Erika Ingvald, enhetschef för Mineralinformation och Gruvnäring på myndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökning, om frågor som vad är möjligt att bryta i Sverige? Och vilka andra länder är vi beroende av? Vilken roll har gruvdriften i Sverige och vad skulle vi kunna exportera?
Avsnitt 2. Social innovation inom gruvindustrin
Metallparadoxen – alla vill ha ett elfordon, men ingen vill bo bredvid en gruva. I det här avsnittet pratar Jenny Greberg, tidigare programdirektör, med Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron, som har erfarenhet av att starta upp en ny gruva i Pajala i norra Sverige.
Avsnitt 3. Cirkulär ekonomi i gruvindustrin
I det här avsnittet får vi insikter från verkligheten om cirkulär ekonomi inom gruvindustrin. Vi pratar om det nuvarande läget när det gäller återvinning, fördelarna med det – men också nackdelarna. I studion har vi Charlotte Andersson, biträdande professor i metallurgi vid Luleå Tekniska Universitet (och nu ny programdirektör) och Linn Andersson, general manager på Boliden Rönnskär.
Avsnitt 4. Hur kommer det sig att Sverige världsledande när det gäller innovation inom gruvdrift?
”Gruvor och mineraler behövs överallt och just nu driver Sverige omvandlingen till cirkulära och hållbara industrier”, säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson i detta sista avsnitt.
Darja Isaksson och Jenny Greberg pratar om att få innovation att hända och vad som gör Sverige världsledande.