Så var det dags att stänga boken om året 2020. Ett år som minst sagt varit lite annorlunda. För programkontoret i likhet med övriga världen så har det betytt omställning, dels från normaltillstånd till coronatillstånd och därmed omställning i att hitta nya arbetssätt. När vi ser tillbaka på året så känns det ändå bra att vi har lyckats genomföra de flesta aktiviteter vi hade planerat för, bara ibland på ett nytt sätt och kanske även omställningen har fått oss att göra andra insatser som vi annars hade missat. Vi tar med oss många lärdomar från året.
Den 1 juni gick så programmet in i en ny tredje programperiod och i samband med det så passade vi på att byta namn till ett namn som tydligt kommunicerar vad vi gör, Swedish Mining Innovation. Namnbytet var viktigt för oss, det möjliggör synlighet för oss både i Sverige men även internationellt. Vi ser redan nu att det nya namnet arbetar väl för oss. Den nya programperioden innebar också att vi ställde om till ett mer utmaningsdrivet arbetssätt. Vi har lagt än tydligare fokus på samhällets och branschens utmaningar, och har under året också ökat vårt fokus på hållbarhet och kompetensförsörjning. Det i form av nya insatser inom både utbildning och social acceptans.
När det gäller internationalisering så har vi trots corona haft mycket aktivitet under året, och vi planerar samtidigt för mycket spännande under kommande år. Det kändes bra när vi i slutet av året skrev vårt första MoU med ett utländskt bolag. Vi ser även satsningen som en pilot för framtida samarbeten med andra intressanta gruvnationer och internationella gruvbolag. Samverkan gör att vi enklare kan kraftsamla och gemensamt driva innovation och teknikutveckling framåt för att möta de globala utmaningarna.
Det är oerhört spännande att jobba med gruvbranschen. Det är många stora satsningar på gång som alla har fokus på ökad hållbarhet och effektivitet. Även här har omställning under året blivit ett ännu tydligare tema. Branschen jobbar hårt med omställning till fossilfria/koldioxidneutrala och digitaliserade processer, och vår projektportfölj speglar de höga ambitioner vår svenska gruvbranschhar när det gäller hållbarhet. Vår bransch sticker tydligt ut som en stark föregångare, både nationellt men även internationellt. Vi talar mycket om hur innovationskraften har påverkats av rådande situation, och visst ser vi att projekt försenas och också ibland fördyras för att man inte kan genomföra enligt plan. Men ändå händer det så mycket! Nya konstellationer som arbetar tillsammans ger nya lösningar och framtidstro. Vår bransch är fortsatt stark och driver utvecklingen framåt, det gör oss stolta!
Vi ska fortsätta att göra vårt bästa för att även under 2021 möjliggöra och stötta utvecklingen mot en hållbar och konkurrenskraftig bransch som bidrar till att lösa samhällets utmaningar.
Ha en fin julhelg! Ta hand om varandra men håll avstånd, så hoppas vi att vi kan mötas fysiskt igen under 2021!
God jul och gott nytt år önskar
Jenny, Lawrence, Lotta, Niclas, Matz and Terese at Swedish Mining Innovation program office
Short facts 2020
During the year, we launched 14 new pre-studies, 1 pilot project, 4 full-scale projects, 10 strategic projects, 10 distance education projects and 1 planning project. We changed our name and we entered our third program period. We have organized a program day, two workshops within our PhD network, three open call information webinars and a distance education workshop. We have participated in many panels, discussions and signed our first MoU with a non-Swedish organization. For this year’s innovation idea competition we received 24 applications and for the second time we awarded the Swedish Mining Innovation Award. As part of this, we also took the opportunity to award an inspirational prize. The focus countries for internationalization work have been Chile, Brazil, Canada and Australia. The percentage of female project leaders for the overall program is 39 %.